מיליוני שנים של העברת ידע בעל פה הסתיימו ברגע אחד של גאונות – הכתב. איך התגלגלנו מציורי קיר פרימיטיביים בשבטים עתיקים, לטכנולוגיה ששינתה לנצח את הדרך בה אנחנו חושבים, כותבים ומעצבים תרבויות? סיפורו של הכתב מתחיל הרבה לפני המצאת הנייר ונמשך עד המסרונים שאנחנו שולחים היום.
העולם לפני המילים הכתובות: הכול חולף כמו הרוח
תארו לעצמכם עולם ללא מילים כתובות. כל מה שאתם יודעים – כל הסיפורים ששמעתם, המידע שצברתם, השמות של האנשים שאהבתם – כולם נעלמים ברגע שאתם סוגרים את עיניכם. הידע הזה קיים רק בראשם של אנשים בודדים, ובכל פעם שהוא עובר הלאה, הוא משתנה, נעלם, נשכח.
דמיינו שאתם חווים קרב אדיר, תגלית מדעית, או מגלים תובנה רוחנית. ואז, אחרי עשרות שנים, אף אחד לא זוכר את זה כמו שצריך. סיפורים אובדים בתרגום, חוקים נשכחים, רעיונות נעלמים יחד עם מותם של אלו שנשאו אותם. זה היה העולם לפני המצאת הכתב: כל מחשבה יכלה להיעלם לתוך הערפל של השכחה. כמו רחש הרוח שנעלמת ברגע שבו חדלתם מלהאזין לה.
ואז הגיע הרגע בו הסימן הראשון חקק את הנצח
הכתב לא נולד מהברקה בודדת. תארו לעצמכם סוחר במסופוטמיה, העומד מול ערמות סחורות ושואל את עצמו איך יוכל לזכור את כל העסקאות שעשה. הוא משרטט קווים על לוח חרס – זהו הרגע שבו נולד כתב היתדות. בתחילה, הכתב שירת את הצורך המסחרי בלבד – רישום פשוט של חובות ומוצרים, מעין חשבונית פרימיטיבית. אבל מהר מאוד, האנשים הבינו שהסימנים על הלוח יכולים לייצג רעיונות גדולים יותר.
המצרים העתיקים, לדוגמה, לקחו את הרעיון צעד קדימה עם כתב החרטומים, שזירז את התפשטות התרבות והדת שלהם. באמצעות הכתב, יכלו הפרעונים לשלוט מרחוק, להפיץ חוקיהם ואמונותיהם, ולהותיר אחריהם מסרים חקוקים בסלעים שיעמדו לנצח. רק דמיינו איך הפירמידות לא היו רק מבני אבן, אלא גם קפסולות זמן של רעיונות דתיים ופוליטיים.
ביוון, הכתב היה קרקע פוריה לפריחה תרבותית. מה היוונים קיבלנו את סוקרטס, אפלטון, ואת היסודות של מדעי החברה והפילוסופיה. כל זאת בזכות היכולת לכתוב, לארגן ולשמור ידע. הכתב הפך לכלי לשינוי – כלי של שליטה, של חינוך, של מורשת.
כך הכתב שינה את פני האנושות לנצח
המצאת הכתב לא רק שמרה על רעיונות מהשכחה, היא גם שינתה את הדרך שבה האנושות הבינה את העולם. ללא כתב, לא היו ספרי חוק כמו חוקי חמורבי, לא היו יצירות מופת כמו ה”עלילות גילגמש”, ולא היינו יכולים להעביר חוכמה מדור לדור.
עכשיו, כל רעיון שנכתב יכול להתקיים הרבה אחרי מות המחבר. הסופרים הראשונים, המדענים והפילוסופים, פתאום הבינו שהעולם שלהם גדול יותר מהמחשבות שיכולות לעבור בין פה לאוזן. הם הבינו שעם הכתב, רעיונות יכולים לחיות לנצח.
מורשת הכתב – איך כל הודעת ווטסאפ ממשיכה את המהפכה
הכתב הפך את האדם לבן אלמוות – לא פיזית, אלא רעיונית. הוא העניק לנו את היכולת לאגור חוכמה ולעצב את החברה מחדש בכל דור. מהמסופוטמים ועד לכתיבתכם היום, כל מסר שאנחנו שולחים, כל ספר שאנחנו כותבים, הוא המשך ישיר של הניצוץ הראשון שהדליק את האש.
העולם השתנה מהיסוד עם המצאת הכתב. דורות של אנשים יכלו לשתף רעיונות, ללמוד מתגליות ישנות, ולהפיץ חוכמה במהירות שטרם נראתה. זהו כלי שכל אחד מאיתנו משתמש בו יום-יום מבלי להקדיש לו מחשבה, אך למעשה הוא אחת ההמצאות המשפיעות ביותר בהיסטוריה.